...abból lesz a zöldségágyon sült, tejszínes tőkehal. És ami a legszebb, hogy bármilyen halat megfürdethetünk ebben a szószban. Lazaccal is teszteltük már. Működik!
Hozzávalók
- 1 kg tőkehal
- zöldségek (cukkini, répa, hagyma, fokhagyma, káposzta, zeller)
- 1 fél citrom leve
- 4 ek olivaolaj
- 5 dk vaj
- 4 dl tejszín
- 2 db tojás
- 2 dl fehérbor
- zöldfűszerek (snidling, bazsalikom, rozmaring, majoránna)
- szárított chili (ízlés szerint)
- fejenként 2 nagy krumpli
A zöldségeket pároljuk meg olivaolaj és vaj keverékén, amíg kissé összeesnek, de még nem teljesen puhák. Öntsük alá a fehérbort és várjuk meg míg elpárolog (ez kb. 2 perc). Ezután öntsük hozzá a tejszínt és a zöldfűszereket. 5 percet kevergessük a tűzön és utána zárjuk el. Ha sűrűbb öntetet szeretnénk, akkor ezen a ponton üssünk bele két egész tojást, és habverővel keverjük el a forró szószban.
Fektessük le az egészet egy közepes tepsibe. A halat sózzuk, borsozzuk, chilizzük és ráhelyezzük a zöldségágyra. Süssük 200 fokon, 15 percet. Ezután fordítsuk meg a halakat és süssük addig, amíg kissé megpirul a teteje.
Sültkrumplival a legfinomabb, de rizzsel is tálalhatjuk. Fogyasztás előtt a halra csöpögtessük rá a citromlevet.