Amikor a hal fehérborban és tejszínben fürdik...

...abból lesz a zöldségágyon sült, tejszínes tőkehal. És ami a legszebb, hogy bármilyen halat megfürdethetünk ebben a szószban. Lazaccal is teszteltük már. Működik! 

fehérboros tejszínes tőkehal recept

 

Hozzávalók

  • 1 kg tőkehal
  • zöldségek (cukkini, répa, hagyma, fokhagyma, káposzta, zeller)
  • 1 fél citrom leve
  • 4 ek olivaolaj
  • 5 dk vaj
  • 4 dl tejszín
  • 2 db tojás
  • 2 dl fehérbor
  • zöldfűszerek (snidling, bazsalikom, rozmaring, majoránna)
  • szárított chili (ízlés szerint)
  • fejenként 2 nagy krumpli

A zöldségeket pároljuk meg olivaolaj és vaj keverékén, amíg kissé összeesnek, de még nem teljesen puhák. Öntsük alá a fehérbort és várjuk meg míg elpárolog (ez kb. 2 perc). Ezután öntsük hozzá a tejszínt és a zöldfűszereket. 5 percet kevergessük a tűzön és utána zárjuk el. Ha sűrűbb öntetet szeretnénk, akkor ezen a ponton üssünk bele két egész tojást, és habverővel keverjük el a forró szószban.

Fektessük le az egészet egy közepes tepsibe. A halat sózzuk, borsozzuk, chilizzük és ráhelyezzük a zöldségágyra. Süssük 200 fokon, 15 percet. Ezután fordítsuk meg a halakat és süssük addig, amíg kissé megpirul a teteje.

Sültkrumplival a legfinomabb, de rizzsel is tálalhatjuk. Fogyasztás előtt a halra csöpögtessük rá a citromlevet.

Címkék: répa tojás krumpli hagyma citrom tejszín fokhagyma zeller káposzta bazsalikom tőkehal fehérbor cukkini vaj rozmaring olivaolaj snidling majoránna zöldfűszerek fürdik szárított chili fehérborban tejszínben zöldségágy

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása