Nem szabad tőle megijedni, nem egy bonyolult étel, az egyetlen titka, hogy legyen szabad 4-5 órád elkészíteni.
Hozzávalók 6 főre:
- 1,5 kg szarvashús
- 2 nagy fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1-2 szárított csilipaprika egyben
- egy üveg száraz vörösbor
- 3 paradicsom
- 1 nagyobb paprika
- 300 g áfonya
- 300 g gomba
- só, bors, cukor, babérlevél, kömény, pirospaprika, kakukkfű
- olaj
Nálam vadhús témában sokkal szakavatottabb szakcstól kapott tipp alapján, a vadhúst érdemes főzés előtt egyszer leforrázni, hogy ne legyen olyan durva a vadíz és az étel illata. Ezért hát én is így kezdtem. A felkockázott húst nyakon öntöttem forró vízzel, amitől rögtön kifehéredett, majd ezt a levet egy az egyben kiöntöttem.
Közben fel kell tenni a pörkölt alapot. Apróra vágott hagymát, paradicsomot, paprikát, fokhagymát megdinsztelni olajon, és ha megvan, rá a leforrázott húst. Ekkor jöhet hozzá minden fűszer, egyszer át kell forgatni, és annyi vörösbort önteni rá, amennyi ellepi a húst. Ez az a pont, ahol nyugodtan el lehet kezdeni a nagytakarítást, vagy egy jó hosszú filmet, ugyanis innentről kezdve nagyjából 3 óráig nincs mit tenni. Lassú tüzön hagyjuk, hogy megpuhuljon a hús. Ha esetleg idő közben elfőne róla a bor, akkor néha utána lehet tölteni. (Természetesen, aki nem szereti ennyire intenzíven a vörösbor ízét, akkor lehet fele-fele arányban vízzel is.)
Kb 3 óra elteltével, ha a hús már majdnem puha, akkor hozzáadjuk a gombát és az idő közben egy pici cukorral összeturmixolt áfonyát. (Lehet használni hozzá áfonya dzsemmet is, de úgy kevésbé intenzív az áfonya íze.) Ekkor érdemes megkóstolni, hogy minden fűszer elég-e bele, majd újabb egy ótán át főni hagyjuk, hogy összeérjenek az ízek. Amint a hús omlósra puhult, kész is vagyunk!
A legfinomabb, ha burgonyafánkkal tálaljuk, de sajnos mivel arra az irodában nincs lehetőség, hogy frissen kisüssük, így nálam maradt a tarhonya. :)
vieces 2015.10.19. 12:38:53