Mivel wellness hetet tartunk, arra gondoltam, bedobom az egyik kedvenc zöldségemet, a padlizsánt.
Hozzávalók a sült padlizsánhoz:
- 4 db padlizsán
- olivaolaj
- só, bors
Hozzávalók a szószhoz:
- olivaolaj
- 3 közepes fej hagyma (lilahagyma is lehet)
- 8-10 gerezd fokhagyma
- 30 dkg görög joghurt
- 2 dl kefír
- 1 csokor friss menta
- 1/2 citrom leve
- 30 gr kapribogyó
- só, bors, petrezselyem
A padlizsánt felkockázzuk és lesózzuk. Hagyjuk állni 20 percet, hogy a keserű leve kiizzadja magát. Ezután fűszerezzük és meglocsoljuk olivaolajjal. Dobjuk be a sütőbe. 220 fokon süssük addig, amíg megpuhul.
Vágjuk nagyon apróra a hagymát és a fokhagymát. Olivaolajon pároljuk üvegesre.
Közben rakjuk össze a joghurtos szószt. Egy nagy tálban keverjük el a joghurtot, kefírt, citromlevet, 2 evőkanál olivaolajat, apróra vágott mentát, pici sót, borsot és a kapribogyót.
Kicsit hűtsük le a hagymát és öntsük össze a joghurtos szósszal. A kész padlizsánt is kicsit hűtsük, és végül keverjük össze az egészet. 1-2 órát hagyjuk állni a hűtőben, hogy összeérjenek az ízek. Friss kenyérrel vagy pitával a legfinomabb.