Nagyon egyszerű a recept. Veszünk egy nagy csokor zsályát, egy marék fenyőmandulát, némi borecetet, olivaolajat, egy-két gerezd fokhagymát, parmezánt, összeturmixoljuk, és készen is vagyunk.
Ugyanez lassabban: 6 főre 6 csokor zsályára van szükségünk. Gondosan megmossuk, majd leszedjük a leveleit. Felszeletelünk 2 gerezd fokhagymát, reszelünk 15 deka parmezánt, és közepes lángon megpirítjuk a jó maroknyi fenyőmandulát. Öntünk rá egy nagy levegőnyi olivaolajat és két biccentésnyi borecetet. Közben sózzuk, és olajjal lazítjuk, amennyiben nem elég masszaszerű az állaga.
A menők mozsárban törik össze a hozzávalókat és nem mixerrel. Utóbbi bár egyszerűbbnek tűnik, de a zsályalevelek azért nem adják könnyen magukat. Kellemesen meg-megtapadnak a pengéken.
Én spagettivel és kalamata olivabogyóval, reszelt parmezánnal tálaltam.
A zsálya az új bazsalikom! Illatosabb, érdekesebb, finomabb, zöldebb.