Ez úgy történt, hogy vasárnap kiderült, hogy senki nem tud főzni hétfőre, ezért én emeltem kicsit a vasárnapi leves hozzávalóinak mennyiségén, és diktatórikusan eldöntöttem, hogy másnap ezt esszük. :)
Egyébként is hálás recept, mert nem igényel túl sok törődést, 30 perc alatt kész mindennel együtt és nagyon laktató.
Hozzávalók (6 főre)
- egy kiló brokkoli
- fél kiló krumpli
- egy fej hagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 3-4 dl tejszín
- só, bors, húsleveskocka, babérlevél, szerecsendió
- 10-15 dkg sajt
A megtisztított rózsáira szedett brokkolit, a felkockázott krumplival és a beleaprított hagymával, fokhagymával puhára főzzük. Ebben a körben még csak a húsleveskockát és a babérlevelet tesszük bele. Fontos, hogy ne sok vízzel főzzük, mert akkor túl híg lesz a leves. Éppen annyi kell csak, amennyi ellepi.
Ha puhára főttek a zöldségek, kiszedjük a babérlevelet és az egészet öszeturmixoljuk. Mielőtt visszatennénk a tűzre, felöntjük tejszínnel és hozzáadjuk a borsot, szerecsendiót és ha szükséges még, akkor sózzuk. Eztán vissza a tűzhelyre, forralunk rajta még egyet és a végén belereszeljük a sajtot. Ha a sajt elolvadt benne, akkor lekapcsolhatjuk.
Levesgyönggyel tálaltam, még egy kis sajtot rá és tökmagos rozskenyeret mellé. Mondjuk, hogy ez volt a mi húsvéti böjt napunk. :)