Egyszerű, gyors kaja..
Hozzávalók 6 személyre:
- 3 kg burgonya
- 2 szál enyhén csípős kolbász
- 8 tojás
- 2 nagy doboz tejföl
- 25 dkg trappista sajt
- 10 dkg füstölt sajt
- só
- olaj
- zsemlemorzsa
A krumplit, tojást felrakjuk főni. (a burgonya vizét jól megsózzuk, a héját rajta hagyjuk), Amíg ezek főnek, a kolbászt megszabadítjuk bőrétől, ami könnyebben lejön, ha kicsit megvizezzük. Ha ez kész, karikákra vágjuk.
Amikor a krumpli és tojás megfőtt (tojás 10 perc, krumpli 25-30 perc) mindet megpucoljuk. A főtt krumpli héja pillanatok alatt lejön, érdemes így csinálni a nyers hámozás helyett, ha kész vágjuk vékony szeletekre. A tojást hűtsük le, akkor szinte egyben lejön a héja, ezt is vágjuk fel.
Vegyünk egy nagyobb tepsit vagy sütőbe helyezhető edényt, az aljába öntsünk olajat vékonyan, majd szórjuk meg zsemlemorzsával. A burgonyát rakjuk egy sorban az aljára, rá a kolbászt és a tojást. végül kenjük be vastagon tejföllel. Ismételjük meg az egészet. (rakjunk még egy sort mindenből). A tetejére jöhet a reszelt trappista sajt végül a reszelt füstölt sajt.
Előmelegített, 180 fokos sütőben süssük, amíg a trappista sajt meg nem pirul a tetején (20-30 perc).
Tálaláshoz uborka, friss kenyér jól jön..
gabardin 2013.03.08. 08:39:56
ha szeletelt bacon kerül az aljára akkor elhagyható az olaj és a zsemlemorzsa
Bird 2013.03.08. 09:15:44
Egyes családtagjaink még evés közben is tesznek rá hideg tejfölt bőséggel.
greycup 2013.03.08. 09:22:48
Before · http://azbeszt.blog.hu 2013.03.08. 09:31:11
Nagyon szeretem, kolbász nélkül talán még jobban, mint kolbásszal.
Ipari mennyiségű ecetes cékla kell hozzá!
hannamontanna 2013.03.08. 09:38:06
Krumpli 2013.03.08. 10:04:16
Andal 2013.03.08. 10:08:10
Mondjuk arra azért kíváncsi lennék, 2-3kg krumplit hogyan sikerül 20-25 perc alatt megfőzni, nekem max. arra lenne elég, hogy a víz felforrjon. :)
RZoli71 2013.03.08. 10:30:52
Jimbo75 2013.03.08. 10:35:42
Sákif za morro? 2013.03.08. 12:14:08
Ha már sajt, akkor a füstöltet érdemes a trappista alá tenni, mert az kevésbé hajlamos a megégésre. Füstölt kolbász esetén a füstölt sajt el is hagyható.
funfun 2013.03.08. 12:35:08
Csak akkor csinálom, ha BŐVEN van időm: csak a krumpli főzése, hűlni hagyása hámozás miatt másfél óra előkészület minimum - igaz, miközben fő, mást is lehet csinálni, de kihagyhatatlan lépés.
Szóval minimum 2 óra + a sülés.
És hát nem olcsó...
hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.08. 12:36:24
minimum 2 ora
sajt zsemlemorzsa folosleges
sok tejfol
jo kolbasz
jo krumpli
sok tojas
Silent Bob 2013.03.08. 14:10:31
hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.08. 14:21:52
sot
jobb
sajtot buzik tesznek ra, mint a langosra is
de elfogadjuk a massagot...
Silent Bob 2013.03.08. 14:24:03
Rakott krumpliba (meg alapvetően minden főtt ételbe) azért szeretem jobban a lángoltat, mert nem annyira markánsan füstízű és nem szárad ki. (Bár mostanában nem sikerült rendes lángolt kolbászt venni, olyanok mint a füstölt.)
hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.08. 14:32:40
fustolt kolbasznak sem kell kiszaradnia feltetlen
namost langosban nem engedek
so-fokhagyma
ezt a tejfol-sajtot azert talaltak ki hogy dragabban adhassak, akkor lett 3 forintbol 34
nem mondom, hogy ehetetlen, csak felesleges
cnt 2013.03.08. 14:53:40
igen, a kolbásszal én is így vagyok.
De alapvetően: a rakott krumpli nekem:
- zsemlemorzsa nélkül készül!!!!
- nyers krumpliból (hogy mennyivel finomabb, amikor a kolbász/tojás/tejföl-trió gőzében fő meg a krumpli...)
- lehet hozzá kefír, joghurt még, de a nem túl zsíros tejföl az igazi
- sajt pedig NEM!
Van egy olyan irányzat, hogy bármi, amit a sütőben sütünk, sok reszelt/pirult/olvadt sajttal fejeződjön be felül. Hát nem :)
hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.08. 15:10:49
a sajt meg igy van
semmi szukseg ra
teljesen eluralja az izet, akkor meg minek csinalok rakottkrumplit?
vagy langost
sajtot azt nyersen vagy sajtostesztara
Hurrá Torpedó · http://www.youtube.com/watch?v=br-D7UneS0E 2013.03.08. 15:41:51
két szál már jobban hangzik
hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.08. 15:42:56
2 PAR!
Llychllyn 2013.03.08. 15:51:05
Nanenáné 2013.03.08. 15:59:17
hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.08. 16:01:34
babras hat
mondtam minimum 2 ora aktiv konyha
Alaister Grand 2013.03.08. 16:15:27
És nem, nem gyors, kifejezetten pepecsmeló ez. Bár megéri. :)
vitalis06 2013.03.08. 16:21:25
2-3 kiló krumpliba simán megy 12 tojás és 4 szál kolbász. lehet lángolt, füstölt, kicsit kiolvasztva serpenyőben, a zsir megy a legfelső tejföl alá. Nálunk fele alaposan zsemlemorzsás (a szülőknek) fele anélküli (a gyerekeknek). és a 2 nagy tejföl is kevés ennyi krumplihoz. sajt semmiképp nem kell bele.
az a paradicsomkarikákkal sült krumplihoz kell.
Sok csemegeuborka, még extra tejföl.
hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.08. 16:34:49
ha sajttal csinalod az mar egy masik etel
zelmavagyok · http://sikospálya.blog.hu 2013.03.08. 16:54:41
GONOSZ 2013.03.08. 17:54:28
Ez minden csak nem gyors!!
mirx 2013.03.08. 18:43:28
Bird 2013.03.08. 22:58:05
Azt javaslom, hogy a tiltakozók egyszer próbálják ki! Nem kellene kizárni, hogy az olyan rossz, ha mások arra esküsznek.
emzéperiksz 2013.03.09. 01:12:55
Próbáltam már nyers krumpliból, akkor ugye lefedve, alufóliázva kell sütni. Nem rossz a végeredmény, de eléggé sokáig kell sütni, hogy biztosan puha legyen, ne valami félnyers, kemény.
Zsemlemorzsát még sosem tettem alá, olajat sem, zsír vagy vaj megy alá szerintem. A tejfölt össze lehet keverni nyers tojással a belsejében, úgy sem rossz. A tojás sütés közben amúgy megfő.
komissarlajos 2013.03.09. 08:39:28
Rwindx 2013.03.09. 08:45:19
A pl sajtos-sonkás rakott tésztán isteni a rápirult sajt, de a rakott krumpli anélkül jobb, sok-sok tejföllel. Szerintem. Aztán mindenki úgy eszi ahogy akarja, csak ne legyen kötelező. :)
_petya 2013.03.12. 14:30:22
sajt nélkül a gyökök eszik, pont az a jó benne..