Mangós csirke, korianderrel, fehérborral

mangoscsirke.png

A recept tapasztalatokon, valamint olvasmány- és utazásélményeken alapul.

Ehhez mérten eklektikus is. Nézzük a hozzávalókat 4 személyre

  • 6 csirkemell filé
  • 3 érett mangó
  • őrölt koriander
  • őrölt chili
  • olivaolaj
  • fehérbors
  • száraz fehér bor
  • kuszkusz vagy rizs

Először mondom, ahogy én csinálom, aztán a magyarosabb verzió. 

Mindenekelőtt kockázzuk fel a húst majd sózzuk be. Hámozzuk meg a mangót, aztán pedig azt is kockázzuk fel. (A mangót nem egyszerű felkockázni, mert teljesen váratlan helyen botlunk bele a magjába. De ezzel ne törődjünk. Lenyesünk belőle, amit tudunk, aztán a darabokat felkockázzuk. A megmaradt mangó puhább részeit pedig lereszeljük.)

Serpenyőben felforrósítjuk az olajat és beletesszük a húst. Ha már fehér a csirke, rászórunk chilit és koriandert ízlés szerint (két-három csipetnyit), majd kevergetve kisütjük. Mielőtt kész lenne, rászórunk némi fehérborsot és sót, majd jöhet az egészre a darabolt mangó. Ekkor lefedjük és közepes lángon, fedő alatt elkezdjük összeizzasztani a csirkét és a mangót.

Megöntjük a borral (1-2dl) és egy fél pohár vízzel. Majd ismét sózzuk, és kaphat megint egy csipetnyi koriandert. Ha elkezd megpuhulni a mangó, utánaöntjük a mangóreszeléket és megint egy pici só és koriander. Fedő alatt addig sütjük, amíg masszaszerű nem lesz az állaga. 

A chili, só, koriander, bor négyessel addig játszunk, amíg kedvünkre való a végeredmény.

Köret:

A kuszkusz elkészítése pofonegyszerű. Másfél bögre vizet felforralunk egy lábasban, majd ha forr a víz, lekapjuk a tűzről, és utána öntünk 1 bögre kuszkuszt. Fedő alatt tíz percig állni hagyjuk, esetleg megszórjuk egy kis római köménnyel és ennyi.

Eklektika vagy Ungarische

A recept furcsasága, hogy az indiai (koriander, római kömény), karibi (fehérboros mangó) és arabafrikai (kuszkusz) ízvilágot keveri. De persze minden saját találmány eklektikus. Úgyhogy csak bátran!

A fenti recept magyarosabb, egyszerűbb verziójában szerintem a mangó helyett használhatunk barackot. A kuszkusz helyett pedig rizst. Én speciel nem próbáltam még, de rossz nem lehet. 

Címkék: csirke mangó koriander római kömény kuszkusz chili fehér bor részeges mangós csirke

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása