Wellington szelet zöldséges-chilis tésztával

2012-09-15-16.02.28-copy.jpg

Wellington - darált marhahúsból


Ez azért egy nagyszerű recept, mert sokkal egyszerűbb, mint amennyi dicséretet az ember bezsebel érte. :)
Ízre nagyon hasonlít az eredeti Wellingtonhoz, de jelentősen gyorsabb és kevésbé stresszes.


Hozzávalók (4-6 személyre):

  • 1 közepes hagyma
  • 1 sárarépa
  • 1 zeller
  • 1 burgonya
  • 2 gerezd fokhagyma (a mi szánk íze szerint ez simán 4 is lehet)
  • 2 nagyobb fej gomba
  • olívaolaj
  • rozmaring
  • egy marék zöldborsó
  • 1 nagy tojás
  • 500 g darált marhahús (lehetőleg bélszín)
  • só, bors
  • 500 g fagyasztott leveles tészta
  • liszt

A zöldségeket felaprítjuk, nagyobb serpenyőbe dobjuk egy löket olajjal. A fokhagymát belezúzzuk, vagy reszeljük, ahogy tetszik és megszórjuk a rozmaringgal. Nagyjából 8-10 percig pirítjuk, amíg a répa (mert mindig az készül el utoljára) meg nem puhul. Az a jó, ha egy kis színt is kapnak a zöldségek. Ekkor hozzákeverjük a marék zöldborsót és még 1-2 percig, sűrű kavargatás mellett pirítjuk.

Ha ez kész, az egészet egy nagy tálba tesszük, és megvárjuk, míg kihűl. Ekkor ráütjük a felvert tojás felét (!), hozzáadjuk a darált húst, sózzuk, borsozzuk és összedolgozzuk az egészet.

Míg a zöldségkeverék hűl, érdemes kinyújtani a leveles tésztát. Lisztezett gyúródeszkán akkorára kell nyújtani, ami szemmértékre az összedolgozott húsos-zöldséges massza bebugyolálásához elég. Arra figyeljünk, hogy a két szélén hagyjunk rá egy kicsit a tésztából, hogy sütés közben ne folyjon ki a töltelék.

Halmozzuk a tésztára a tölteléket és kenjük be a tészta szélét tojással. Feltekerjük a tésztát, majd a végeit összecsípjük, mintegy szaloncukor formát képezve. Óvatosan lisztezett tepsibe tesszük úgy, hogy lehetőleg a tésztának az a fele legyen alul, ahol összeért a két vége, majd megkenjük a tetejét a maradék tojással.

Előmelegített sütőben 180 fokon 1 óra alatt aranyszínűre sütjük.

A recept legnagyobb előnyét az utolsó mondatban olvashatjuk. 1 óra alatt megsül, és közben nem kell aggódni, hogy a tésztába bugyolált hús vajon átsült-e, túlsült-e...

Zöldséges-chilis tészta

Hozzávalók:

  • egy szál póréhagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • egy doboz csemegekukorica
  • egy kisebb cukkini
  • 250 g spagettitészta
  • só, bors, chili, petrezselyemzöld
  • olívaolaj


Felrakjuk főni a tésztát, közben olajon megpirítjuk a póréhagymát a zúzott fokhagymával és a felkockázott cukkinivel. Mikor a cukkini már megpuhult, mehet bele a kukorica. Az egészet 1-2 percig még pirítjuk és jól átkeverjük, majd a végén a kifőtt tésztát beleforgatjuk és fűszerezzük sóval, borssal, petrezselyemmel és a chilivel. Ha friss chilipaprika van otthon, akkor természetesen azt is a zöldségekkel az elején pirítjuk.

Persze ezt lehet bármilyen zöldséggel, de akár a zöldségek kihagyásával csak fokhagymás-chilis verzióban is készíteni.

Címkék: spagetti wellington bélszín leveles tészta wellington chilis tészta zöldséges tészta

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása