Wellington - darált marhahúsból
Ez azért egy nagyszerű recept, mert sokkal egyszerűbb, mint amennyi dicséretet az ember bezsebel érte. :)
Ízre nagyon hasonlít az eredeti Wellingtonhoz, de jelentősen gyorsabb és kevésbé stresszes.
Hozzávalók (4-6 személyre):
- 1 közepes hagyma
- 1 sárarépa
- 1 zeller
- 1 burgonya
- 2 gerezd fokhagyma (a mi szánk íze szerint ez simán 4 is lehet)
- 2 nagyobb fej gomba
- olívaolaj
- rozmaring
- egy marék zöldborsó
- 1 nagy tojás
- 500 g darált marhahús (lehetőleg bélszín)
- só, bors
- 500 g fagyasztott leveles tészta
- liszt
A zöldségeket felaprítjuk, nagyobb serpenyőbe dobjuk egy löket olajjal. A fokhagymát belezúzzuk, vagy reszeljük, ahogy tetszik és megszórjuk a rozmaringgal. Nagyjából 8-10 percig pirítjuk, amíg a répa (mert mindig az készül el utoljára) meg nem puhul. Az a jó, ha egy kis színt is kapnak a zöldségek. Ekkor hozzákeverjük a marék zöldborsót és még 1-2 percig, sűrű kavargatás mellett pirítjuk.
Ha ez kész, az egészet egy nagy tálba tesszük, és megvárjuk, míg kihűl. Ekkor ráütjük a felvert tojás felét (!), hozzáadjuk a darált húst, sózzuk, borsozzuk és összedolgozzuk az egészet.
Míg a zöldségkeverék hűl, érdemes kinyújtani a leveles tésztát. Lisztezett gyúródeszkán akkorára kell nyújtani, ami szemmértékre az összedolgozott húsos-zöldséges massza bebugyolálásához elég. Arra figyeljünk, hogy a két szélén hagyjunk rá egy kicsit a tésztából, hogy sütés közben ne folyjon ki a töltelék.
Halmozzuk a tésztára a tölteléket és kenjük be a tészta szélét tojással. Feltekerjük a tésztát, majd a végeit összecsípjük, mintegy szaloncukor formát képezve. Óvatosan lisztezett tepsibe tesszük úgy, hogy lehetőleg a tésztának az a fele legyen alul, ahol összeért a két vége, majd megkenjük a tetejét a maradék tojással.
Előmelegített sütőben 180 fokon 1 óra alatt aranyszínűre sütjük.
A recept legnagyobb előnyét az utolsó mondatban olvashatjuk. 1 óra alatt megsül, és közben nem kell aggódni, hogy a tésztába bugyolált hús vajon átsült-e, túlsült-e...
Zöldséges-chilis tészta
Hozzávalók:
- egy szál póréhagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- egy doboz csemegekukorica
- egy kisebb cukkini
- 250 g spagettitészta
- só, bors, chili, petrezselyemzöld
- olívaolaj
Felrakjuk főni a tésztát, közben olajon megpirítjuk a póréhagymát a zúzott fokhagymával és a felkockázott cukkinivel. Mikor a cukkini már megpuhult, mehet bele a kukorica. Az egészet 1-2 percig még pirítjuk és jól átkeverjük, majd a végén a kifőtt tésztát beleforgatjuk és fűszerezzük sóval, borssal, petrezselyemmel és a chilivel. Ha friss chilipaprika van otthon, akkor természetesen azt is a zöldségekkel az elején pirítjuk.
Persze ezt lehet bármilyen zöldséggel, de akár a zöldségek kihagyásával csak fokhagymás-chilis verzióban is készíteni.