Keftedes: görgő görög húsgolyók

Képet sajnos nem készítettem róla, de a keftedes (görög húsgolyók) receptet ideírom. A szokásoktól eltérően nem 6, hanem 4 főre. 

  • fél kiló marhahús (vagy bárány)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 ek csokor mentalevél
  • 1 ek csokor petrezselyem
  • olivaolaj
  • 1 tojás

A darált húst beletesszük egy nagy tálba, és ráreszelünk egy fej vöröshagymát. Lepréseljük a fokhagymát, és azt is belekeverjük. Jöhet a megmosott és felaprított mentalevélből és petrezselyemből 1-1 bő evőkanálnyi. 

Az egy szem tojásunkat habosra verjük egy kis olivaolajjal, majd ez is mehet a masszánkba. Sózzuk, borsozzuk bőséggel, majd apró golyócskákat formázunk a húsból. Nincs más hátra, mint közepes lángon olajban kisütni őket. Én annyi olajban sütöttem, hogy félig fedje el a golyókat, és rendszeresen forgattam őket. 

Köret: tzatziki

A legjobban akkor járunk, ha Greiko márkájú 500 ml-es joghurtot veszünk. Vegyünk egy tiszta, nem bolyhos konyharuhát vagy egy szitát, és hagyjuk kicsöpögni a joghurt levét. Minél sűrűbb a joghurt, annál jobb a tzatziki. 

Fél óra elteltével 2 közepes kígyóuborkát meghámozunk és lereszelünk. Kipaszírozzuk belőle a bizet, amennyire csak bírjuk. Sózzuk, összeöntjük a joghurttal, és egy bő kanál olivaolajat teszünk bele. Jöhet a kanálnyi citrom vagy limelé, egy kanál aprított mentalevél, 3-4 préselt fokhagyma, 1 kanál borecet, bors, megint só, és ízlés szerint kapor. 

Ha összekevertük, hűtőbe tesszük, és hagyjuk állni 1-2 órát. Jó lesz. 

A keftedest tzatzikivel és pitával szervírozzuk. Valami ilyesmi lesz a végeredmény. 

Címkék: görög menta marha fokhagyma darált hús petrezselyem tzatziki keftedes

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása