Rakott kel gazdagon

Hozzávalók 6 személy részére: 

  • 2 közepes fej kelkáposzta
  • 1 kg darált pulyka
  • 2 nagy doboz tejföl
  • 4 tojás
  • pirospaprika
  • bors
  • 1 nagyobb fej vöröshagyma
  • 3 vagy 4 zacskó rizs (125 gr-os gyorsrizst használtam)
  • zsemlemorzsa

A legkevesebb tapasztalattal rendelkező, kezdő szakácsként bevállaltam az egyszerű rakott kel classic-ot. A neten utánaolvasva a recept nagyjából annyi, hogy "főzd meg az összetevőket (rizs, káposzta, darált hús), keverd össze, fűszerezd és süsd meg egy tepsiben".

Nos, ehhez képest azért bonyolultabb a helyzet, legalábbis számomra akadtak azért homályos részletek az elkészítés folyamán. A káposztát megfőzni valóban nem nagy ügy, só, víz, és hadd főjön (torzsát kivágjuk, majd ha megfőtt 20-30 perc után a vizet leöntjük és félre rakjuk hűlni). Rizs szintén nem lehet gond senkinek. (aki itt elakad, még ne ezt a receptet akarja elkészíteni:) 

20130214_155644_joo.jpg

A dolog rafinériája a darált pulyka előkészítésében rejlik, aminek alapból nem sok íze van. Egyszóval ott tartunk, hogy kis füstölt szalonnát kockázunk, megpirítjuk, (szintén apróra vágott) vöröshagymát adunk hozzá, üvegesre pároljuk. Ezután kicsit lehúzzuk a tűzről, fűszerezzük sóval, piros paprikával (bőven). Amikor ez kész, hozzá adjuk a darált húst, és vissza rakjuk a tűzre. közepes lángon kevergetjük, amíg világosabb színe lesz és szétmorzsolódik. Amikor már nincs benne nyers rész, sózzuk, borsozzuk, lehet hozzá majorannát, kis kakukkfüvet vagy szárnyasokhoz való fűszerkeveréket adagolni. Borsból érdemes bőven szórni, az adja az ízét. A receptben sehol nem találtam, de érdemes felönteni vízzel, hogy legyen alatta egy kis lé, akkor a végeredmény nem lesz száraz, még így pároljuk néhány percig a húst.

Amikor ez kész, akkor össze keverjük a húst a rizzsel, majd egy pohár tejfölt kikeverünk tojással, kis sóval.

Egy tepsi aljába vékonyan olajat öntünk, megszórjuk zsemlemorzsával, hogy nagyjából felszívja az olajat. Ebbe fektetjük vastagon a káposztalevelet. Majd jöhet rá a pulykahús vastagon. Amikor elegyengettük, jöhet egy réteg tojással kikevert tejföl. Ha kész, még egy sort lerakunk, a tejfölös massza van a tetején.

Előmelegített, 200 fokos sütőben sütjük kb 30 percig. Amit sikerült kicsit elrontanom, hogy hamar kivettem a sütőből, emiatt szétesett tálalásnál.. 

Megjegyzés: ennyi alapanyagból hat főnek akartam főzni, de inkább nyolc adag lett.

Címkék: tojás vöröshagyma pulyka tejföl rizs bors zsemlemorzsa pirospaprika kelkáposzta rakott kel

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása