Az egyik kedvenc "húsmentes" receptem. Hagyma, parmezán, tejszín, bacon...mi lehet rossz benne? :)
Hozzávalók (6db):
- 6 db nagyobb fej ezüsthagyma (csináltam már sima vöröshagymából is, úgy is isteni)
- 3 marék parmezán sajt
- 3 gerezd fokhagyma
- 8-10 szelet bacon (ha valamelyiket nem érné körbe egy szelet)
- 2 dl főzőtejszín
- só, bors, rozmaring (ha van, friss rozmaring ág a legjobb)
- olívaolaj
A megtisztított hagymákat egyben egy nagy lábosba tesszük és 15 perig főzzük sós vízben.
Főzés után levágjuk a tetejét mindegyiknek és kiszedjük a belső felüket úgy, hogy legalább 2 réteg maradjon. Óvatosan dolgozzunk vele, mert ezekbe kell majd visszatöltsük a tölteléket.
A hagyma belső részét és a kalapját felaprítjuk, és a rozmaringgal, a zúzott fokhagymával olívaolajon megpirítjuk. Hozzákeverjük a tejszínt és levesszük a tűzről (nem biztos, hogy mind a két dl kell, ez a hagymák nagyságától függ, a lényeg, hogy a massza ne legyen túl folyós a végén). Ekkor hozzáadjuk a sót, borsot és a parmezánt.
Olívával meglocsolt tepsibe tesszük a hagymák külső rétegét, megtöltjük a hagymás-sajtos keverékkel, és egy fokpiszkáló segítségével rögzítjük körben rajtuk a szalonnát. Ha valamelyiket egy szelet nem ér körbe, nyugodtan duplázzunk, senki sem fogja a végén bánni. :)
200 fokos, előmelegített sütőben nagyjából 30 percig sütjük. Nem kell letakarni, csak pirítani.
Addig süssük, amíg a szalonna jó ropogósra nem sül körülötte. A végén friss rozmaringágakkal díszíthetjük.
Nagyon finom rizzsel, vagy krumplipürével, de grillezett húsok mellé is tálalhatjuk.