Nagyon finom, nagyon hálás, nagyon izgi - nagyon jelentős szívás
Hozzávalók:
A leveshez
- 0.5 kg marhaszegy
- 0.5 kg marha lapocka
- 0.5 kg marha lábszár
- 1 kg marha lábszár csont
- 0.5 kg ökörfark
- 4-5 db csillagánizs
- 1 db egész fahéj
- 1-2 teáskanál koriander mag
- 1-2 teáskanál édeskömény mag
- 4-5 db egész szegfűszeg
- 1 evőkanál só
- 2 teáskanál cukor
- 3 evőkanál halszósz
- 2 nagy fej hagyma
- 1 nagy gyömbér
- 1 irgalmatlan méretű lábos
Kiegészítők:
- 1 csomag rizstészta
- 3-4 lime negyedekre vágva
- 1-2 csomag friss koriander levél
- 1-2 csomag snidling
- 1 üveg szójacsíra
- Sriracha chili szósz
- Hoisin szósz
A két hagymát félbevágjuk, és egy rácson a gázláng felett megfeketítjük. Ugyanígy a gyömbért.
Az "irgalmatlan méretű lábosba" berakjuk a húst és a csontokat, a megfeketített hagymát és gyömbért. Rakunk rá annyi hideg vizet, hogy ellepje. Az összes fűszert bepakoljuk egy ilyen merülő fűszertartó jellegű alkalmatosságba, és belerakjuk a lábasba. Ízlés és elszántság szerint lehet a fűszereket előtte pár percig pirítani, én nem csesződtem ezzel.
Az "irgalmatlan méretű lábost" felrakjuk a tűzhelyre, és nagy lángon felforraljuk a levest. Ha felforrt le lehet venni az erősséget, hogy csak gyöngyözzön. Az első fél órában leszedegetjük a habot, ami kiül a tetejére.
Ezután legalább 2 órát főzzük, alkalmanként lehet pótolni a vizet, ha túl sok elforrna. 1,5-2 óra után, ha a hús megpuhult, azt ki lehet szedni, a csontos inak részek maradnak, és még bátran lehet főzni gyöngyözve további 2-3 órát.
Ezután kivesszük a hagymát, a gyömbért, a fűszereket, a maradék csontokat (esetleg az mehet egy szerencsés kutyának) és kirakjuk egy éjszakára az "irgalmatlan méretű lábost" az erkélyre, vagy hűtőbe. Reggelre a zsír kiül a tetejére és megkeményedik, simán lehet szedni.
Ezután a levet egy nagyon finom szűrőn és/vagy szöveten átszűrjük.
Tálaláskor egy mély tálba megy a forró lé, abba a tészta, és a különböző kiegészítőket, illetve a felszeletelt húst mindenki maga rakhatja bele ízlés szerint.