Előre szeretném jelezni, hogy ezt a kaját NE próbáljátok másnap feltálalni! Csak és kizárólag frissen jó! Jah, és semmiképp se használjatok több szardellát, mint amit a recept ír. :) Higgyétek el, nem éri meg a stresszt.
Előjáróban a pangritátáról:
A pangritáta nem egyéb, mint fokhagymás olajon ropogósra pirított zsemlemorzsa. Olaszországban a parmezán helyettesítőjeként használták, akik nem engedhették meg maguknak a drága sajtot. Mára inkább különlegesség, mintsem helyettesítő.
Hozzávalók 6 főre:
- 700 g spagetti tészta
- 7-8 evőkanál olívaolaj
- 3 gerezd fokhagyma
- 24 db szardellafilé
- 2 citrom leve
- apróra vágott vagy morzsolt chilipaprika
A pangritatához
- 8-9 evőkanál olaj
- 2 gerezd finomra vágott fokhagyma
- 1 marék kakukkfű
- 300 g zsemlemorzsa
- só és bors
Először a pangritatát érdemes megcsinálni, mert elkészítés után kell neki egy kicsit szikkadni.
Forró serpenyőben izzítsd fel az olívaolajat, arra jöhet a fokhagyma, kakukkfű és a zsemlemorzsa. Nagyon kell figyelni, mert gyorsan odakap. Ahogy aranyszínűvé és ropogóssá válik, vedd le és sózd, borsozd.
Eztán kell egy papírtőrlőre tenni és szikkadni hagyni.
Tedd fel a spagettit főzni. Közben nagyobb lábosban olajon párold meg a fokhagymát, amint az megüvegesedett, jöhet rá a szardella. Egy-két perc után elkezd "olvadni", ekkor ráfacsarod a citromlevet és jöhet a chili ízlés szerint. (Közben ne aggódj se azon, hogy milyen szagok terjengenek a konyhában se azon, mennyire sós a masszád, jobb, ha a végéig meg sem kóstolod.) Dobd rá a leszűrt tésztát és forgasd jól össze. Ekkor jöhet a kóstolás, ha kell, facsarj bele még citromot, és chili is jöhet bátran, ha szeretitek.
Fontos: azonnal tálald! És bőkezűen szórd meg a tésztakupacokat pangritátával.