Murgh Makhani: indiai vajas csirke, magyar fejjel

murghmakhani2.png

Amikor október első hetében belekezdtünk az irodai főzésbe, az első étel, amit elkészítettem a kollégáknak az indiai butter chicken, egészen pontosan a murgh makhani volt. 

Vajas csirke... azt gondolhatnánk, hogy valami nagyon egyszerű receptről van szó. Mindjárt kiderül, hogy az élet nem ennyire könyörületes.

Hozzávalók 6-7 főre

  • 1 kiló csirkemellfilé
  • 1 liter joghurt
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • 2 centi gyömbér
  • 2-3 tk garam masala fűszerkeverék
  • 1 tk római kömény
  • ugyanennyi fahéj
  • ugyanennyi kurkuma
  • ugyanennyi görögszéna
  • ugyanennyi zöld kardamommag
  • ugyanennyi szegfűszeg
  • 2 kk morzsolt korianderlevél
  • chilli
  • himalája só
  • nádcukor vagy cukor
  • feketebors
  • 1 kiló hámozott paradicsom
  • némi tejszín
  • sok vaj
  • 12 darab chapati és/vagy himalája rizs

Ha túlvagyunk az első sokkon, akkor jöhet a következő: a Culinarisban minden beszerezhető a fűszerek közül. És nem is fogjuk olcsón megúszi. A jó hír viszont, hogy ezekből a fűszerekből rengeteg indiai kaját tudunk készíteni egy jó évig vagy kettőig. Úgyhogy hosszútávú a beruházás. És meg is éri annak, aki szereti az indiai konyhát. 

A főzés két napig tart. Az első napon este elkésztjük a pácot. A csirkét felkockázzuk, és egy nagy tálban összekeverjük a fokhagymával és a joghurttal, valamint a felsorolt összes fűszerrel (kivéve a korianderlevelet). Érdemes apránként haladni, sokat kóstolgatni az alaplét. Pici olivaolaj, és mehet is a hűtőbe egy egész éjszakát állni. 

Másnap vajat teszünk a serpenyőbe, és ezen fogjuk kisütni a pácban megizzadt húsokat. Annyi vajat használjunk, hogy az összes húst ki tudjuk sütni. Ha készen vagyunk, egy nagy lábasba tesszük a megpirult joghurtos-fűszeres csirkét, megöntözzük a páclével, és hozzáadjuk a paradicsomot, egy pici tejszínt, még vajat (kb egy tk), a nádcukrot, majd jól megsózzuk, borsozzuk. És addig főzzük fedő alatt, amíg nem áll össze az egész. A vége felé az aprított korianderlevelekkel megszórjuk és fedő alatt állni hagyjuk. 

Akkor jó, ha a garam masala, a gyömbér, és a paradicsom, meg persze a vajas csirke illata egyszerre terjeng a konyhában. 

Chapatival és/vagy rizssel tálaljuk. Óvatosan! Fűszeres, nehéz ételről van szó.

Ja, és mitől "magyar fejjel"? Én kevésbé vajasan, és inkább garammasalásan csináltam. Az én fejemben a garam masala és a gyömbér, a kardamom és a kurkuma jelentik az indiai konyhát. Ezért én ezekkel voltam bátrabb, és a vajjal, fahéjjal, cukorral, tejszínnel visszafogottabb. A vajas csirke lényege a pác fűszerezése. És ezt mindenki saját vérmérséklete és ízpreferenciája szerint csinálja. A végeredmény mindenképpen jó lesz.

A kész irodai vajas csirkéről sajnos nem készült fotó, csak az előkészületről. De valami ilyesmit kell elképzelni.

Nemrégiben találkoztam össze a Lila Fügén ugyanezzel az étellel, picit más recepttel. Azt is érdemes megpróbálni.

Címkék: paradicsom joghurt gyömbér koriander római kömény vaj kurkuma fahéj szegfűszeg kardamom garam masala nádcukor görögszéna murgh makhani indiai vajas csirke

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása