Csak akkor ajánlom ezt a receptet, ha nem követitek el azt a hibát, amit én, azaz, hogy este 9-kor kezdtek el hozzá bevásárolni és 10-kor kezditek a megvalósítást. Garantált másnapi munkakedv kiesést okoz.
(De az is megteszi, ha nem 6 főre csináljátok.)
Hozzávalók 6 főre (fejenként 4 gombával számolva):
- 24 nagyobb fej gomba
- 3 szelet házi sonka
- 2 fej vöröshagyma
- 2 nagy marék darálthús
- 3 dl tejszín
- liszt
- só, bors, majoranna
A gombafejeket egyesével megpucoljuk, a szárát félretesszük. És most jön a szívás része: kikaparjuk kiskanállal a gombák belsejét úgy, hogy csak 3-4 mm vastagságúak maradjanak. Nem, mintha valaha is előfordulna ilyen, de ha véletlenül mégis eltörnél egyet-egyet, nem kell aggódni, a masszával összeragasztható.:) Ha ez megvan, akkor a szárakat is apró darabokra fel kell kockázni, ezt érdemes apríróval csinálni főleg ekkora mennyiségben. A gomba aprólékot félretesszük, a fejeket pedig sorba rakjuk egy tepsibe és besózzuk.
Az apróra vágott hagymán kevés olajon elkezdjük megdinsztelni, hozzáadjuk az felkockázott sonkadarabokat. Ha a sonka már elkezdett megpirulni, jöhet a 2 marék darálthús. Amint kifehéredett, dobd hozzá a gombaaprólékot. Ezt addig kell főzni, amíg a gomba meg nem puhul és ki nem engedi a levét. Ekkor szórd meg bőségesen az egészet lissztel és várd meg, míg összekapja az egészet. Nem baj, ha picit megpirul az alja, amint hozzáadod a tejszítn, az is fellazul. Annyi tejszínt adj csak hozzá, hogy még sűrű legyen a massza.
Ezt a masszát töltsd vissza a gombafejekbe és a tetejére tegyél egy-egy kocka sajtot. Lehet sima trapista, edámi, de füstölttel is isteni. Mehet a sütőbe! Erősebb lángon kb 20-25 perc alatt megsül.
Én ma rizst és sonkás-tojásos jégsalátát tálaltam mellé, de szeretni fogják burgonyapürével is, vagy egy kiadósabb salival.