Töltött gomba - avagy mit ne főzz 6 főre éjszaka

toltott-gomba_kollazs.jpg

Csak akkor ajánlom ezt a receptet, ha nem követitek el azt a hibát, amit én, azaz, hogy este 9-kor kezdtek el hozzá bevásárolni és 10-kor kezditek a megvalósítást. Garantált másnapi munkakedv kiesést okoz.
(De az is megteszi, ha nem 6 főre csináljátok.)

Hozzávalók 6 főre (fejenként 4 gombával számolva):

  • 24 nagyobb fej gomba
  • 3 szelet házi sonka
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 nagy marék darálthús
  • 3 dl tejszín
  • liszt
  • só, bors, majoranna


A gombafejeket egyesével megpucoljuk, a szárát félretesszük. És most jön a szívás része: kikaparjuk kiskanállal a gombák belsejét úgy, hogy csak 3-4 mm vastagságúak maradjanak. Nem, mintha valaha is előfordulna ilyen, de ha véletlenül mégis eltörnél egyet-egyet, nem kell aggódni, a masszával összeragasztható.:) Ha ez megvan, akkor a szárakat is apró darabokra fel kell kockázni, ezt érdemes apríróval csinálni főleg ekkora mennyiségben. A gomba aprólékot félretesszük, a fejeket pedig sorba rakjuk egy tepsibe és besózzuk.

Az apróra vágott hagymán kevés olajon elkezdjük megdinsztelni, hozzáadjuk az felkockázott sonkadarabokat. Ha a sonka már elkezdett megpirulni, jöhet a 2 marék darálthús. Amint kifehéredett, dobd hozzá a gombaaprólékot. Ezt addig kell főzni, amíg a gomba meg nem puhul és ki nem engedi a levét. Ekkor szórd meg bőségesen az egészet lissztel és várd meg, míg összekapja az egészet. Nem baj, ha picit megpirul az alja, amint hozzáadod a tejszítn, az is fellazul. Annyi tejszínt adj csak hozzá, hogy még sűrű legyen a massza.

Ezt a masszát töltsd vissza a gombafejekbe és a tetejére tegyél egy-egy kocka sajtot. Lehet sima trapista, edámi, de füstölttel is isteni. Mehet a sütőbe! Erősebb lángon kb 20-25 perc alatt megsül.

Én ma rizst és sonkás-tojásos jégsalátát tálaltam mellé, de szeretni fogják burgonyapürével is, vagy egy kiadósabb salival.

Címkék: gomba sonka darált hús töltött gomba sonka gomba húsos töltött gomba

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása