Ezzel kapcsolatban csak annyi az előzetes jó tanács, hogy munkaidőben óvatosan a repetával! :)
Hozzávalók (6 főre):
- 12 lasagne tésztalap
- min 20 dkg sajt (minél több, annál jobb)
- jó nagy tepsi
Raguhoz:
- 1 kg sovány marhadarált (attól függően, ki mennyire szereti húsosan, a tészta-hús arány módosítható)
- 2-3 db sárgarépa
- 1 nagy fej hagyma
- fél liter (ha lehet házi) paradicsompüré
- só, bors, oregánó, foghagyma, rozmaring
Besamelhez:
- 5 dkg vaj
- 5 dkg liszt
- 7,5 dl tej
- só, szerecsendió
A raguhoz a zöldségeket megtisztítjuk, karikázzuk, reszeljük, kinek mi a kényelmesebb, majd kevés olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a darált hús és addig kevergetjük, míg a hús ki nem fehéredik, sőt, pici pírt is kaphat, majd hozzáadjuk a fűszereket és felöntjük a paradicsompürével. Ha nem elég a lé, egy kis húsleveslével lehet higítani. Lassú tűzön addig főzzük, míg a répa is és a hús is megpuhul.
A besamelhez a vajat felolvasztjuk, kanalanként hozzáadjuk a lisztet, majd a tejet (szintén fokozatosan). Folyamatosan kevergetjük, nehogy csomós legyen. Állandó keverés mellett kis lángon addig főzzük, amíg sűrű szósz keletkezik. Ízlés szerint fűszerezzük, szerecsendió szerintem elengedhetetlen.
A tepsit, vagy tűzálló edény kikenünk vajjal, majd első rétegként öntünk egy kis besamel mártást az aljára. Következő rétegként ráfektetjük a nem megfőzött lasagne tésztalapokat, erre jön a ragu, végül sajtot reszelünk rá. Mindezt megismételjük 3-4-szer. A végén besamellel és sajttal zárunk.
Előmelegített sütőben 180-200 fokon kb. 45 percig sütjük, amíg a sajt ropogós lesz.
ccvv 2013.04.06. 07:45:46