Jó pár éve fenem a fogam egy jó sült túrógombócra. Egy vidéki wellness alkalmával ettem ilyet és azóta meg szerettem volna csinálni. Na, most végre sikerült. Azt hiszem ez a világ legegyszerűbb túrógombóc receptje.
Hozzávalók a gombóchoz
- 1 kg túró
- 20 dkg cukor (vagy gyümölcscukor)
- 2 tojás
- 3 zsemle
- 2 csomag vaníliás cukor
- 2 citrom reszelt héja
- 10 dkg mazsola (kihagyható)
- 5 ek zsemlemorzsa
- tej
Hozzávalók az öntethez
- 4 pohár tejföl
- 2 csomag vaníliás cukor
- 6 ek cukor
- 1 csapott evőkanál fahéj
Hozzávalók a morzsához
- vaj
- zsemlemorzsa
- cukor
A szikkadt zsemléket áztassuk be annyi tejbe, amennyit felszív. Amint jól megszívta magát nyomkodjuk ki. Ezután keverjük össze a gombóc hozzávalóit.
Vajazzunk ki egy jénait. Gyúrjunk tetszés szerinti méretű gombócokat és fektessük le a tálba. Keverjük ki az öntetet és öntsük nyakon a gombócokat.
Süssük 200 fokon kb 30 percig. Ha előbb elkezd lepirulni, vegyük ki.
Amíg sül a gombóc, addig pirítsuk meg vajon a zsemlemorzsát és adjunk hozzá pár evőkanál cukrot is. Ettől finomabb lesz a morzsa. Főleg ha kicsit karamellizálódik. Ezt borítsuk rá a sütőből kivett gombócokra.
Tejföllel és porcukorral tálaljuk.