Sült túrógombóc fahéjas tejföllel sütve

Jó pár éve fenem a fogam egy jó sült túrógombócra. Egy vidéki wellness alkalmával ettem ilyet és azóta meg szerettem volna csinálni. Na, most végre sikerült. Azt hiszem ez a világ legegyszerűbb túrógombóc receptje.

turogomboc.jpg

 

Hozzávalók a gombóchoz

  • 1 kg túró
  • 20 dkg cukor (vagy gyümölcscukor)
  • 2 tojás
  • 3 zsemle
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 citrom reszelt héja
  • 10 dkg mazsola (kihagyható)
  • 5 ek zsemlemorzsa
  • tej

Hozzávalók az öntethez

  • 4 pohár tejföl
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 6 ek cukor
  • 1 csapott evőkanál fahéj

Hozzávalók a morzsához

  • vaj
  • zsemlemorzsa
  • cukor

A szikkadt zsemléket áztassuk be annyi tejbe, amennyit felszív. Amint jól megszívta magát nyomkodjuk ki. Ezután keverjük össze a gombóc hozzávalóit. 

Vajazzunk ki egy jénait. Gyúrjunk tetszés szerinti méretű gombócokat és fektessük le a tálba. Keverjük ki az öntetet és öntsük nyakon a gombócokat.

Süssük 200 fokon kb 30 percig. Ha előbb elkezd lepirulni, vegyük ki.

Amíg sül a gombóc, addig pirítsuk meg vajon a zsemlemorzsát és adjunk hozzá pár evőkanál cukrot is. Ettől finomabb lesz a morzsa. Főleg ha kicsit karamellizálódik. Ezt borítsuk rá a sütőből kivett gombócokra.

Tejföllel és porcukorral tálaljuk.

Címkék: tej tojás túró citrom tejföl mazsola vaj cukor fahéj zsemle zsemlemorzsa vaníliás cukor gyümölcscukor

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása