Ezt a levest először húsvét után készítettem, amikor kezdtünk belefulladni a sonkába. Levadásztam négy-öt sonkaleves receptet a netről, és a szájunk ízére formáltam. Ez lett belőle.
Hozzávalók
- 40 dkg füstölt sonka
- 2 nagyobb fej hagyma (lilahagyma is jó)
- 2-3 ek olaj
- 1,5 l alaplé
- leveszöldség
- 2 szem burgonya
- 1 kisebb fej fokhagyma
- majoranna
- 3 db babérlevél
- 10 db egész bors
- szárított gyömbér
- rozmaring
- pirospaprika
- szerecsendió
- 1/2 citrom leve
- 2 ek barna cukor
- 2 csapott evőkanál mustár
- 3 dl tejföl
- 2 ek liszt
- petrezselyem
- csigatészta vagy házi galuska
- fejenként 1 db kemény tojás
- 1 csokor friss snidling
- 2 db zöldpaprika
3 evőkanál olajon pároljuk üvegesre a kockára vágott hagymákat. Dobjuk rá a kockára vágott sonkát. Pirítsuk addig, amíg a hús jól átsül.
Öntsük fel az alaplével és dobjuk bele a leveszöldségeket. Szórjuk bele a fokhagymát, majorannát, babérlevelet, borsot, a szárított gyömbért, rozmaringot, pirospaprikát és a szerecsendiót. Főzzük gyöngyözve kb. egy órát. A lényeg, hogy a zöldségek megpuhuljanak.
Csináljunk egy rendhagyó habarást. Keverjük a tejfölbe a citromlevet, barna cukrot, lisztet, mustárt és egy kis petrezselymet. Először öntsünk hozzá a leves levéből és jól keverjük el. Aztán mehet a habarás a levesbe. Miután egyet buggyant, húzzuk le a tűzről.
Tálalásnál rakjuk bele a negyedre vágott kemény tojást, snidlinget, a felkarikázott zöldpaprikát és a kifőzött csigatésztát.