Sietni kellett, kiadós kellett és valami olyan, amit ott is lehet hagyni a tűzhelyen. Konyhai eszközeim számomra egyik leghasznosabb tagjára, a jó öreg kuktára volt szükség.
Azért imádom a kuktát, mert nagyon sok időt spórolok vele és az omlós hús is megvan és az ízek is megmaradnak. Ez a leves is így készült.
Hozzávalók 6 főre:
- 5 nagyobb sárgarépa
- 2 fehérrépa (gyökér)
- 1 zeller
- 1 karalábé
- 2 csirkemellfilé
- 4 marék fagyasztott zöldborsó (vagy fél üveg konzerv)
- 3 szem krumpli
- 1 paradicsom
- 1 paprika
- 1 hagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- petrezselyem
- vegeta, vagy leveskocka
- só, borzs, babérlevél, tárkony
- 2 dl tejföl
- liszt
A hagymán, paradicsomon kívül minden zöldséget apríts fel, a húst pedig kockázd. Forrósíts a kuktában olajat, dobd rá a zöldségeket, a húst és a vegetát (ha húsleveskockát használsz, akkor ennél a mennyiségnél 4 kocka a minimum, vegetából pedig 3-4 kávéskanál). Kicsit össze kell pirítani őket (6-7 perc), majd felönteni annyi vízzel, hogy ellepje, plusz legyen rajta még egy 2-3 ujjnyi. Jöhet bele a többi fűszer is, kivéve a tárkony!
Ekkor fedd le a kuktát és várd hogy elkezdjen fütyülni. Halkítsd le teljesen alatta a lángot és 15 perc múlva kapcsold le. Amikor már le tudod venni a tetejét, szórd meg bőségesen tárkonnyal, és ha kell, sózd, borsozd még.
Egy nagyobb edényben keverj ki csomómentesre 2 dl tejfölt 4 púpos kanál liszttel, majd szépen lassan, kanalanként kezd el hozzáadni a leves levét. Közben folyamatosan keverd, hogy ne legyen csomós. Végül öntsd hozzá a maradék leveshez.
Tedd vissza a tűzre és forralj rajta még egyet. Én tésztát nem szoktam beletenni, mert anélkül is elég kiadós, de elrontani nem fogja.
Az egész előkészülettel együtt megvan egy óra alatt.