Szardellás spagetti, chilivel és pangritátával

spagetti_1.png

Előre szeretném jelezni, hogy ezt a kaját NE próbáljátok másnap feltálalni! Csak és kizárólag frissen jó! Jah, és semmiképp se használjatok több szardellát, mint amit a recept ír. :) Higgyétek el, nem éri meg a stresszt.


Előjáróban a pangritátáról:

A pangritáta nem egyéb, mint fokhagymás olajon ropogósra pirított zsemlemorzsa. Olaszországban a parmezán helyettesítőjeként használták, akik nem engedhették meg maguknak a drága sajtot. Mára inkább különlegesség, mintsem helyettesítő.

Hozzávalók 6 főre:

  • 700 g spagetti tészta
  • 7-8 evőkanál olívaolaj
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 24 db szardellafilé
  • 2 citrom leve
  • apróra vágott vagy morzsolt chilipaprika


A pangritatához

  • 8-9 evőkanál olaj
  • 2 gerezd finomra vágott fokhagyma
  • 1 marék kakukkfű
  • 300 g zsemlemorzsa
  • só és bors

Először a pangritatát érdemes megcsinálni, mert elkészítés után kell neki egy kicsit szikkadni.
Forró serpenyőben izzítsd fel az olívaolajat, arra jöhet a fokhagyma, kakukkfű és a zsemlemorzsa. Nagyon kell figyelni, mert gyorsan odakap. Ahogy aranyszínűvé és ropogóssá válik, vedd le és sózd, borsozd.
Eztán kell egy papírtőrlőre tenni és szikkadni hagyni.

Tedd fel a spagettit főzni. Közben nagyobb lábosban olajon párold meg a fokhagymát, amint az megüvegesedett, jöhet rá a szardella. Egy-két perc után elkezd "olvadni", ekkor ráfacsarod a citromlevet és jöhet a chili ízlés szerint. (Közben ne aggódj se azon, hogy milyen szagok terjengenek a konyhában se azon, mennyire sós a masszád, jobb, ha a végéig meg sem kóstolod.) Dobd rá a leszűrt tésztát és forgasd jól össze. Ekkor jöhet a kóstolás, ha kell, facsarj bele még citromot, és chili is jöhet bátran, ha szeretitek.

Fontos: azonnal tálald! És bőkezűen szórd meg a tésztakupacokat pangritátával.

Címkék: spagetti szardella chili zsemlemorzsa pangritata fűszeres zsemlemorzsa

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.