Curry (Patia) rákkal és basmati rizzsel

Nem szép, de nagyon egyszerű és finom. És erős.

curry.jpg

Amikor egy receptben az van, hogy 3 kicsi chili kell valamibe SOSE tegyél bele 3 kicsi chilit!

Hozzávalók:

  • 15 db curry levél (kisebb szárított)
  • 1-1.5 teáskanál őrölt kömény
  • 2 teáskanál őrölt kurkuma (tumeric)
  • 1 teáskanál vörös chilipor
  • 1 teáskanál cukor
  • MAXIMUM 3 db apró piros chili kimagozva, kierezve
  • 2-3 evőkanál gyömbérpüré
  • 2-3 evőkanál fokhagymapüré
  • 1 nagy fehér hagyma
  • 2 salotta (mogyoróhagyma)
  • 3 evőkanál rizsecet (az eredeti recept pálmaecetet ír, de olyan a Culinarisban sincs, márpaedig ami ott nincs, az nem létezik)
  • 0.5-1 liter paradicsompüré
  • 0.8 kg rák (tisztítva)
  • olaj
  • 1 üveg jó fehérbor (meginni főzés közben)
  • friss koriander
  • basmati rizs vagy valamilyen naan köretnek

Egy nagyon nagy serpenyőben vagy közepes lábasban olajat melegítünk. Ha forró, beledobjuk a curry leveleket és 1-2 percig pirítjuk. Utána beleöntjük az apróra vágott hagymát, és folyamatosan kevergetjük, amíg egy kis színt kap.

Ezután belerakjuk a chilit.

Namost mi tegnap itt egy apró hibát elkövettünk. Miután a receptben 3 kicsi felaprított chili szerepelt annyit raktunk bele.

Az első gyanús jel az volt, hogy az addig a tűzhely körül izgatottan szaglászó kutya azonnal elhagyta a konyhát. Már a tűzhely fölé hajolva elzsibbadt az ember arca. Mikor megkóstoltuk, akkor kb. a tarkónk is. Aztán a Kata még a szemébe is belenyúlt, ami szintén nem volt egy népünnepély, bár ezt alapvetően nem a fűszerezés számlájára írom. Végül dupla annyi paradicsom kellett bele, hogy élvezhető legyen.

Szóval, amikor már kicsit barna a hagyma először rakjunk bele 1-1.5 chilit. Többet később is lehet. Kevergessük még egy percig, és öntsük rá a paradicsompürét. Ezután mehetnek bele a por alakú fűszerek (kömény, kurkuma, vörös chilipor). Kevergessük folyamatosan, mert itt már odaéghet.

Amikor a szósz már bugyog, mehet bele az ecet, a gyömbérpüré, a fokhagymapürés és a cukor.

Kevergessük még legalább 5 percig. Ha túl sűrű rá lehet önteni fél pohár vizet.

Amikor a nyers paradicsom íz már nincs benne, akkor érdemes még után fűszerezni igény szerint. Ha nem elég erős, itt lehet még tolni bele chilit. Vagy még sót. Vagy még cukrot. Vagy bármit.

Amikor ízre összeállt a szósz mehetnek bele a rákok. A rákok méretétől függően még maximum 5-6 perc kevergetés, és kész.

Lehet tálalni basmati rizzsel, naanal. A tetejére tépkedjünk friss koriandert, mert az mindenhez jó.

Címkék: rák hagyma fokhagyma rizs curry gyömbér koriander chili cukor kurkuma ecet paradicsompüré curry levél őrölt kömény őrölt chili

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása