Pármai sonkás, parmezános, aszalt paradicsomos töltött kenyér

IMG_20121110_190350.jpg

A recept Jamie Olivertől származik, és az egyik elsők között volt, amit tőle lestem el. Viszonylag egyszerűen (de nem gyorsan) megvan, 6-8 embert bőségesen megetethetsz belőle és akár másnap, hidegen is nagyon finom.
(Természetesen, amikor az irodába csináltam meg, bár addigra vagy huszadik alkalommal készítettem, nem igazán sikerült, de ennek köze van ahhoz, hogy pont ekkor kísérleteztem új liszttípussal...nem túl sikeresen.)

Az alap kenyérrecept bonyolultnak tűnhet elsőre, de a látszat csal!

Hozzávalók az alaprecepthez:

  • 30 g friss élesztő
  • 3 evőkanál méz (vagy kristálycukor)
  • 6 dl langyos víz
  • 1 kg kenyérliszt
  • 3 kiskanál só

Kenyértészta lépésről lépésre:

1. Olvaszd el a mézet a langyos víz felében

2. Tiszta gyúródeszkán vagy egy nagy tálban halmozd kupacba a lisztet a sóval, csinálj a közepén egy mélyedést és öntsd bele a feloldott élesztőt. Kezd el kevergetni a közepét és hagyd, hogy szép lassan beomoljon a liszt a mélyedésbe. Ezután szép lassan kezd el hozzáönteni a langyos víz másik felét és fokozatosan dolgozd össze a liszttel. (Ha teljes kiőrlésű liszttel dolgozol nyugodtan adj hozzá több vizet, a masszának nyúlósnak kell lennie.

3. Legalább 5 percig dögönyözd a tésztát, hajtogasd, ütögesd, gyúrd, ami jól esik. :)

4. Formáld gömbölyűre a tésztád, vagdosd be mélyen késsel és rakd meleg, párás helyre. Ha van, akkor kelesztőedényben érdemes félrerakni, ha nem, akkor az is jó, ha az edény tetejét betakarod folpackkal.
Hagyd kelni legalább 40 percig. Akkor jó, ha a tészta a duplájára dagad.

5. Kelés után szükséges egy kicsit pofozgatni rajta, átgyúrni egyszer, hogy a levegő kijöjjön belőle.

Ez az a pont, ahol ebből az alapreceptből még bármi lehet. Kakaós csigák, töltött kenyér, gyümölcskenyér...
A mi esetünkben egy mediterrán hangulatú, pármai sonkás, tojásos töltött kenyér.

Hozzávalók a töltött kenyérhez:

  • egy adag kenyértészta
  • 15-20 dkg pármai sonka
  • 6 db keménytojás
  • 8 szelet aszalt paradicsom
  • egy fej közepes lilahagyma
  • 25 dkg mozarella (de helyettesíthető trapistával, edámival, vegyes kemény sajtokkal)
  • 10-15 dkg parmezán
  • rozmaring, bazsalikom, oregánó, só, bors
  • olívaolaj


A kelesztés után egy 1 méter hosszú, nagyjából 25-30 cm széles tésztát nyújtunk. Ennek közepére helyezzük a sonkaszeleteket, rá a félbevágott főtt tojásokat, és a paradicsomszeleteket. (Az aszalt paradicsomot is lehet friss paradicsomszeletekkel helyettesíteni, de fontos, hogy vékony szeletek legyenek, hogy ne áztassa el a tésztát.) Erre szórjuk a vékonyra vágott lilahagymát, mozarellát és a fűszereket, végül a parmezánt.
Ahogy a képen látszik, nekem volt előző napról egy kis maradék baconom, azt is a tetejére dobtan, nagy baj nem lehet alapon.

Úgy pakoljuk a töltelékeket, hogy mindenhová jusson hosszában, a szélén pedig maradjon hely az összehajtogatásnak. A tészta teljes hosszát finoman meglocsoljuk olívaolajjal.
A tészta mindkét végét ráborítjuk a töltelékre, úgy, hogy egy nem túl szoros tekercset kapjunk. Ha kell, segítsük az összeragadást egy kis olajjal. Végül a két végét próbáljuk meg egymásba csúsztatni, így lesz egy hatalmas kenyérkoszorúnk.

Lisztezett tepsiben a már megtöltött tésztát újabb 30-40 percig kelni hagyjuk, majd az idő leteltével megkenjük olívaolajjal. Előmelegített sütőben 160 fokon aranybarnára sütjük 30-35 perc alatt. Fontos, hogy nem szabad teljes lángon sütni, mert nem csak, hogy nyers marad a közepe, de ráadásul kiszárad a tészta is.

Címkék: pármai sonka kenyértészta Jamie Oliver töltött kenyér mediterrán töltött kenyér sonkás tojásos töltött kenyér kenyér alaprecept

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása